Euro dnes oslabilo pod 1,31 USD/EUR

09.05.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 9. mája (TASR) - Spoločná európska mena dnes po prekvapivo pozitívnych údajoch z amerického trhu práce oslabila pod úroveň 1,31 USD/EUR, informovala agentúra DPA.

Predtým euro podporili dobré správy zo Španielska. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3096 USD. Predpoludním jeho kurz vyskočil až na dnešné maximum 1,3177 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3142 (v stredu: 1,3135) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7609 (0,7613) eura.

V USA v uplynulom týždni prekvapivo klesol počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ukázala správa amerického ministerstva práce. Správa sa postarala o posilnenie dolára. Euro oslabilo aj voči britskej libre. Britská centrálna banka totiž rozhodla, že nebude pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky. Navyše priemyselná produkcia v Británii v marci vzrástla viac, než sa očakávalo.

Predpoludním ešte spoločná mena posilňovala. Z krízou zasiahnutého Španielska totiž prišli pozitívne správy. Tempo poklesu španielskej priemyselnej produkcie sa prekvapivo výrazne spomalilo. Okrem toho Madrid bez problémov predal dlhopisy, pričom ich úročenie vďaka rekordne nízkym sadzbám v eurozóne kleslo.
 

Vyberte región